Recital Duo Iancu-Lobonț

PHANTASIA TRANSYLVANICA

Recitalul propune, în aranjamente originale, o succesiune de fantezii sonore tălmăcite în graiuri muzicești mai vechi sau mai noi ce practică iscusința, improvizația și cântul melodios (transilvănenii Bakfark și Croner), construcțiile sonore impunătoare (Handel) și pasiunea viguroasă a muzicii spaniole (Rodrigo).

Suita nr. 7 de G.F.Handel, în original pentru clavecin, este alcătuită din șase mișcări și se deschide cu o Ouverture în stil francez – un Adagio urmat de un Presto contrastant; următoarea mișcare este un Andante liniștitor și liric, în timp ce partea a treia este un Allegro antrenant; Sarabanda centrală impresionează prin simplitatea și expresivitatea melodiei; urmează o Gigă ce îndeamnă la virtuozitate, pentru ca totul să culmineze cu o monumentală Passacaglie.

În Fantasia para un Gentilhombre, în original pentru chitară și orchestră, J.Rodrigo folosește teme din creația lui Gaspar Sanz – unul dintre compozitorii ce aparțin „Secolului de aur”; cele patru mișcări păstrează denumirea pieselor originale: 1. Villano y Ricercar (contrast între melodios și austeritatea imitației) – 2. Espanoleta y Fanfare de la Caballeria de Napoles (contrast între lirism și stridența fanfarei) – 3. Danza de las hachas (un dans plin de vitalitate) – și 4. Canario (mișcare scrisă în stilul unui dans popular din Insulele Canare).

Fanteziile pentru lăută ale lui V.Bakfark și miniaturile pentru claviatură ale lui D.Croner (Praeambulum-Fuga-Capriccio) condimentează contrapunctic și întregitor acest voiaj în tărâmul reveriei, călătorie ce are ca vehicule două archlute – instrumente cu corzi ciupite din familia lăutei.

 

Claudiu Lobonț

Duo Iancu-Lobonț, format din chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, și-a început activitatea în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008 au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, archlute), prezentând programe variate ce acoperă toate perioadele stilistice. Cu o activitate bogată, duo-ul a fost invitat să concerteze atât în formulă camerală, cât și cu orchestre, în proiecte de muzică veche, în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară și din străinătate.

Olivia Iancu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) – Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Chitară Clasică, în anul 2007. În 2009 a obținut masteratul la UNMB specializarea Stilistică Interpretativă – Muzică de Cameră, iar în anul 2015 a absolvit cursurile doctorale la aceeași Universitate. În prezent este asistent universitar în cadrul Departamentului de Arte al Universității din Pitești. Este laureată a olimpiadelor și festivalurilor naționale de specialitate; a obținut burse de merit și de studiu, printre care bursa Erasmus la Hochschule für Musik „Franz Liszt” Weimar, Germania.

Claudiu Lobonț a absolvit Universitatea Națională de Muzică din BucureștiFacultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Chitară Clasică, în anul 2007. În 2009 a obținut masteratul la UNMB specializarea Stilistică Interpretativă – Muzică de Cameră, iar în anul 2017 a absolvit cursurile doctorale la aceeași Universitate. În prezent este profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. A susținut recitaluri în țară și în străinătate și a făcut ilustrație muzicală pentru diverse proiecte culturale (teatru, film, dans, arte plastice, fotografie).

Duo Iancu-Lobont.jpg