
MUSICA RAMIFICATA
Între 26-30 iulie 2022 are loc turneul Musica Ramificata, promovând atât muzica contemporană în tandem cu cea barocă, dar mai ales aducerea ei în zone defavorizate, cât mai aproape de copii cu nevoi speciale, pe lângă centrele muzicale din țară. Dacă ansamblul Musica Ricercata este deja un obișnuit al publicului din București, Sibiu, concertând și în acest an în cele două orașe, proiectul itinerant Musica Ramificata își propune să meargă în centrele de plasament din Sibiu și împrejurări, pentru a aduce aproape acești copii de muzică în general, dar și de creația nouă.
Pornind de la Ramifications de György Ligeti (1923-2006), proiectul va demonstra în fața publicului legătura directă dintre barocul muzical și muzica nouă. Dar există mult mai multe conexiuni care au rolul de liant cu publicul formai din mai multe categorii.
Musica Ricercata (tradus “muzică cercetată”) este titlul unei piese pentru pian de György Ligeti prin care aducea un omagiu lui Girolamo Frescobaldi (1583-1643), privind din perspectiva sec.XX muzica barocului timpuriu. De la această idee, ansamblul Musica Ricercata a preluat traseul conceptual, realizând ramificațiile muzicale care vor duce la apropierea publicului atât de muzica veche, cât și de cea nouă.
În prim-plan vor fi două lucrări în primă audiție, ambele dedicate flautistului Matei Ioachimescu și dirijorului Gabriel Bebeșelea: prima este o lucrare compusă la comandă special pentru acest proiect, o conexiune între lumile sonore din acest concert. A doua, Concertul pentru flaut nr.2 al marelui compozitor finlandez Kalevi Aho, compusă după vizita sa în România pentru a-și asculta Concertul pentru flaut nr.1 în interpretarea acelorași doi muzicieni.
Proiectul este întregit de lucrări ale celui mai important reprezentant al barocului francez, Jean-Philippe Rameau (1683-1764), născut la exact un secol după Girolamo Frescobaldi. Pentru că ramificațiile sunt tratate și literalmente în acest proiect, lucrările lui Rameau reprezintă sau descriu natura în diverse forme. Omagiul adus lui Rameau este cu atât mai important cu cât lucrarea publicată de acesta în urmă cu exact 300 de ani, Tratatul de armonie (1722), a revoluționat muzica și inspirat generațiile ulterioare de muzicieni. Așadar, arcul temporal al acestor lucrări înrudite de ideea de ramificație depășește patru secole, demonstrând în timp real conexiunea directă dintre ele în fața publicul.
Toate concertele și recitalurile turneului național Musica Ramificata, atât în reputate săli de concert, cât și în centrele de plasament, vor fi însoțite de discuții cu publicul, cu scopul de a anula bariera cu scena și a realiza un schimb ideatic constructiv care facilitează propagarea componentei educaționale și sociale a acestui concept.
Parteneriatele de excepție ale proiectului Musica Ramificata sunt o garanție a vizibilității maxime, validând valoarea întregului concept. Astfel, proiectul este inclus în evenimente de prestigiu la Ateneul Român sau Festivalul “Musica Ricercata”, printre altele. Toate evenimentele se înscriu organic în tema proiectului.
26 iulie 2022, ora 19:00, Ateneul Român, București
28 iulie 2022, ora 19:00, Biserica Ursulinelor, Sibiu
Intrare liberă
Ansamblul Musica Ricercata
Solist - Matei Ioachimescu (flaut)
Dirijor - Cristian Spătaru
Jean-Philippe Rameau - “Păduri pașnice (Dansul marii pipe a păcii)” din opera Indiile galante
Alin Chelărescu - Vreascuri ramificate p.a.a.
Jean-Philippe Rameau - ”Furtuna” din opera Platée
Girolamo Frescobaldi - Toccata cromatica
Kalevi Aho - Concert pentru flaut alto și coarde p.a.
Recitaluri educative
29 iulie 2022: Complexul de servicii “Prichindelul”, Complexul de servicii “Speranța”, Centrul de plasament “Gulliver”
30 iulie 2022: Șura culturală Gușterița, Științescu Hub
Proiectul este cofinanțat de AFCN
Sponsor principal - Kaufland
Sponsori - Borsec, Highlight Agency, NETagro, Rădăcini
Parteneri instituționali - Institutul Cultural Român, Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, Filarmonica de Stat “Banatul” Timișoara
Parteneri Media – Cărturești, Agerpres, MagicFM, RFI, Radio România Muzical, Dilema veche, Zile și nopți, Observator cultural, Capital cultural, Revista 22, Psychologies, PRWave, AMOS News, Eveniment online, Eveniment TV, Sweet TV, Canal 33, Klarmedia, Sibiu Independent, Succes Grup, Presa în blugi, Scrisul Românesc, Revista Tango - Marea Dragoste, Turnul Sfatului


