Repetiție cu public a ansamblului Musica Ricercata și sesiune de întrebări adresate muzicienilor

LABORATORIUM SCAENAM

Ansamblul Musica Ricercata invită publicul în interiorul laboratorului de creație al orchestrei, pentru a lua parte la pregătirea concertului de închidere a festivalului. La finalul repetiției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate de public muzicienilor.

 

Rodica Vica este una din cele mai importante și apreciate soprane de origine română, desfășurând o intensă activitate peste hotare. Debutează la 24 de ani pe scena Operei Naționale București interpretând rolurile principale: Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G.Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G.Fr.Haendel, La Cenerentola de G.Rossini, L'elisir d'amore de G.Donizetti. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Serban, la Opera Națională Română Iași. Colaborează cu importanți dirijori și orchestre: Filippo Maria Bressan, Ottavio Dantone, Accademia Bizantina, etc. concertând pe cele mai renumite scene: Teatro La Fenice (Veneția), Klassik Festival Schloss Kirchstetten (Austria), Budapest Palace of Arts (Ungaria) etc.

În decembrie 2017 a înregistrat în premieră mondială lucrarea enesciană Strigoii alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea, CD apărut la casa de discuri Capriccio, în co-producție cu Deutschlandfunk Kultur.

După un mentorat de 12 ani cu soprana Eleonora Enăchescu, Rodica Vica se află în prezent sub îndrumarea profesională a sopranei Krassimira Stoyanova.

 

 

Musica Ricercata s-a născut în anul 2017, când un grup de muzicieni din întreaga țară au aruncat o privire lungă asupra peisajului muzical din regiune și au decis să ofere o nouă abordare, nu numai în ceea ce privește repertoriul, ci și interpretarea muzicii.

De la înființarea, Gabriel Bebeșelea a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai valoroși instrumentiști și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, la cea clasică și modernă.

Caracterizată printr-o legătură deosebită între dirijor și muzicieni, Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente de epocă - flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe - precum și instrumente moderne, în funcție de program, și interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, și acest lucru este foarte vizibil în conceptele de concert propuse, care explorează unele din piesele muzicale neglijate ale istoriei. De fapt, numele ansamblului înseamnă “muzică cercetată” și a fost împrumutat de la un set de un- sprezece piese pentru pian de Gyorgy Ligeti - Musica Ricercata - ca un omagiu adus compatriotului ansamblului.

Musica Ricercata a lăsat o amprentă distinctivă asupra scenei muzicale românești, și acum își extind orizonturile, având în componență muzicieni din întreaga Europă și oferind un șir unic de programe creative, mereu încurajând spre schimbare și pledând pentru diversitate, explorare și excelență.

Ansamblul a concertat pe importante scene (Ateneul Român București, Palatul Artelor Budapesta etc), fiind recepționat cu entuziasm atât de public, cât și de criticii de specialitate.