Convorbire cu publicul

Ricerca musicale I”:

Despre cercetarea și interpretarea manuscriselor sibiene

Moderator: Smaranda Bălan,

Invitați: Kurt Philippi - dirijor, Gabriel Bebeșelea - dirijor

Cei doi dirijori care au cercetat arhivele sibiene vor discuta și vor explica publicului importanța manuscriselor aflate la Sibiu în contextul sincronismului cultural european. Vor discuta despre influențe, stiluri, răspândirea muzicii și a artelor, dar mai ales despre importanța aducerii la lumină și prezentarea acestor capodopere publicului larg, ca fiind o importantă parte a tezaurului cultural din Transilvania și România.

Kurt Philippi a fost între 1985-2014 dirijorul Corului Bach din Sibiu și directorul muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu. Absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca, este un Important cercetător al arhivelor sibiene și nu numai. A descoperit, transcris și interpretat numeroase lucrări ale compozitorilor transilvăneni, ocupându-se pe întreg mandatul său de director muzical al Bisericii Evanghelice de arhivarea și interpretarea nenumăratelor compoziții ale autorilor sibieni, păstrate în custodia Bisericii.

 

Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

Din 2016 este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca și îl regăsim la pupitrul orchestrelor de prim-rang: Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Orquestra Sinfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", National Philharmonic Orchestra of Russia și Singapore Symphony Orchestra.

Între 2011-2016 a fost dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (cel mai tânăr deținător al unei asemenea funcții în România) iar între 2015-2018 dirijor principal al Filarmonicii de Stat Sibiu.

În 2017 a fondat Musica Ricercata, de a cărei conducere artistică se ocupă, ansamblu cu un mare succes pe cele mai importante  scene din România și din străinătate.