top of page

MUSICA RICERCATA FESTIVAL OP. 3

Ediția din 2021 a Musica Ricercata Festival Op.3 s-a desfășurat sub auspiciile unei noi paradigme, cea a artelor adaptate timpurilor actuale, de aceea întreg repertoriul nu este doar logistic adaptat ci și conceptual.

Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o  perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să  pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. De aceea, propunerea noastră a fost aceea de a-l scoate pe Haydn din ascunzătoarea sa metaforică și astfel, de a reapropia publicul de artă.

Din ascunzătoarea sa, Haydn ne-a revelat nu doar legături inedite cu Transilvania, dar o premieră modernă istorică: uvertura unei opere compuse în 1812 de marele Valentino Fioravanti, a cărei acțiune se petrece la... Sibiu. Opera La foresta d’Hermanstad (Pădurea Sibiului) a fost descoperită în Italia de dirijorul Gabriel Bebeșelea iar uvertura ei va răsuna acum după 209 ani, fiind o avanpremieră a producției operei complete pregătită pentru anul 2022.

Personalități de prim rang din întreg spectrul cultural românesc, precum Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban, Gabriel Banciu, Iulian Ochescu, Maria Bîldea, au adus publicul în lumea Transilvaniei secolului XVIII iar închiderea festivalului a avut loc în preziua sărbătorii a 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, guvernatorul iluminat al epocii de aur transilvănene.

Haydn-Poster 60x80_Print.jpg

Manuscrisele lui Eliade și muzica
Recital din repertoriul pianistic al lui Mircea Eliade

23. iulie | ora 20

Sala Thalia

Deschiderea festivalului a fost o discuție-recital în Sala Thalia, unde Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban și Iulian Ochescu ne-au introdus în lumea manuscriselor lui Mircea Eliade, dar mai ales în universul său sonor, fiind interpretate lucrări din repertoriul pianistic al lui Eliade.

Eugen Ciurtin

Bogdan Tătaru-Cazaban

Iulian Ochescu, pian

În program lucrări de J.S Bach, L. v. Beethoven, J. Brahms, C. Debussy, E. Grieg, S. Rachmaninov

© Cristina Baciu 2021

Musica Transylvanica

24. iulie | ora 20:00

Erasmus Bookcafe

A doua zi de festival a adus în fața publicului o discuție despre muzica din Transilvania în jurul lui 1812 cu muzicologul Gabriel Banciu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, urmând un recital nocturn de harpă clasică al Mariei Bîldea, în Biserica Evanghelică Sf.Ioan (Johanniskirche).

Smaranda Bălan

Gabriel Banciu

Gabriel Bebeșelea

Recital nocturn de harpă clasică
Solist: Maria Bîldea

24. iulie | ora 22:00

Biserica Evanghelică Sf. Ioan (Johanniskirche)

În program lucrări de W.A. Mozart, J. Hazdn, Fr. Boieldieu, M. Grandjany

Recital nocturn de harpă clasică
Solist: Maria Bîldea

"La foresta d'Hermanstadt" / Sibiul în 1812

25. iulie | ora 20:00

"Scena de pe lac"

din Complexul Național Muzeal ASTRA

Concertul orchestrei Musica Ricercata, în care a răsunat uvertura la Pădurea Sibiului, a fost introdus de o discuție dintre Emil Hurezeanu și Radu Vancu despre cultura transilvăneană ca sursă de inspirație. Iar datorită titlului operei, aceste ultime evenimente au avut loc pe Scena de pe lac din Complexul Muzeal ASTRA din Pădurea Dumbrava, repertoriul audiat de public demonstrând perfect sincronismul dintre Europa de Vest și Transilvania.

Emil Hurezeanu

Radu Vancu

Concert extraordinar de încheiere a Musica Ricercata Fest Op. 3
Musica Ricercata / Gabriel Bebeșelea, dirijor

25. iulie | ora 21:00

"Scena de pe lac"

din Complexul Național Muzeal ASTRA

V. Fioravanti: Uvertura operei "la foresta d'Hermanstad"

C. Dittersdorf: Sinfonia nazionale nel gusto di 5 nazioni

J. Haydn: Andante Siciliano din Sinfonia nr. 27

M. Haydn: Simfonia Applausus