top of page

Musica Ricercata Festival Op. 5

LIGESTEZIA     

 

20-26 iulie 2023

Sibiu

Privește sunetul, ascultă culoarea!

Ediția a V-a a festivalului Musica Ricercata îl omagiază pe unul din cei mai mari compozitori ai secolului XX, György Ligeti (născut la 70 km de Sibiu), de la a cărui naștere se sărbătorește în 2023 exact un secol. Însuși numele festivalului Musica Ricercata (în traducere muzică cercetată) este titlul unei piese compuse de acesta, așa că omagierea sa este mai mult decât firească, chiar necesară. Transilvăneanul György Ligeti a devenit unul din cei mai importanți și influenți compozitori ai istoriei muzicii, compozițiile sale ajungând inclusiv la rangul de “pop culture” prin utilizarea lor de către regizori celebri precum Stanley Kubrick în 2001: A Space Odyssey, The Shining și Eyes Wide Shut, Martin Scorsese în Shutter Island, Tim Burton în Charlie and the Chocolate Factory sau Gareth Edwards in Godzilla.

Denumirea acestei ediții, “Ligestezia”, este un joc de cuvinte generat prin contopirea numelui lui Ligeti cu sinestezia - capacitatea de a vedea culori atunci când auzi sunete, o abilitate senzorială extrem de rară pe care însuși Ligeti o deținea. Toate evenimentele din festival aduc publicului o experiență senzorială care îmbină într-un mod inovator sunetul și culoarea, totul în contextul multiculturalismului transilvănean. Pentru că sunt șapte culori ale curcubeului, festivalul durează șapte zile și fiecărei zile îi coincide o culoare din ROGVAIV, fiecare loc de desfășurare al evenimentelor fiind iluminat zilnic în culoarea corespunzătoare. Tot de la această extraordinară  abilitate senzotială vine și motto-ul acestei ediții, “Privește sunetul, ascultă culoarea!”, fiind o încurajare a publicului de a însoți această călătorie muzicală din pespectiva tuturor simțurilor.

Personalități extraordinare ale culturii vor fi prezente la Sibiu: Emil Hurezeanu (ambasadorul României la Viena), Mircea Cărtărescu (cei mai premiat și apreciat scriitor român), violonista Alexandra Tîrșu (interpretând pe celebra vioară Stradivarius a lui Ida Haendel, una din cele mai importante studente ale lui George Enescu), Daniel Ciobanu (cel mai important pianist român din tânăra generație), poetul Radu Vancu, teatrologul Ion Vartic, scriitorul Radu Paraschivescu, jurnalistul Cătălin Striblea, dirijorii Gabriel Bebeșelea și Clemens Schuldt.

Publicul va avea ocazia să asculte, pe lângă compozițiile titanului György Ligeti, muzica unor imenși compozitori care l-au influențat sau i-au fost alături în viața componistică (Girolamo Frescobaldi, Béla Bartók, Sándor Veress, György Kurtág, Peter Eötvös). Pentru a picta tabloul sonor al Sibiului și al Transilvaniei, vor fi interpretați și compozitori celebri care au activat în această zonă geografică (Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Jan Levoslav Bella). Acestora li se vor alătura compoziții ale unor sibieni remarcabili, unele în premieră: Norbert von Hannenheim, Wolf von Aichelburg, Carl Filtsch.

Un moment special va fi prezentarea tabloului pe care pictorul american Jim Harris l-a realizat în 2016 inspirându-se din muzica compozitorului sibian Norbert von Hannenheim, expus la o galerie din Tokio înaintea sosirii sale la Sibiu.

Pe tot parcursul festivalului spectatorii vor avea ocazia chiar să devină muzicieni, interpretând una din cele mai cunoscute piese ale lui Ligeti. Astfel, în fiecare zi la ora 19:23 (simbolizând anul nașterii lui György Ligeti), spectatorii vor interpreta Poem simfonic pentru 100 de metronoame, fiecare metronom reprezentând în acest context câte un an trecut de la nașterea marelui compozitor.

Seria de dialoguri cu publicul va continua și în această ediție, importante personalități fiind prezente cu această ocazie la Sibiu: Mircea Cărtărescu, Emil Hurezeanu, Radu Paraschivescu, Cătălin Striblea, Ion Vartic. 

Într-un mod absolut extraordinar, trei orchestre vor fi prezente la Sibiu în această ediție. După imensul succes al concertului de închidere al ediției precedente, când în Piața Mare a răsunat în fața a peste 1.000 de spectatori Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven “Oda bucuriei”, un adevărat imn al păcii interpretat de 130 de muzicieni din Ucraina, Moldova, România și alte țări ale Uniunii Europene, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei revine la Sibiu. De data aceasta va deschide Musica Ricercata Festival cu un program inedit alcătuit din lucrări ale barocului italian care l-au inspirat pe Ligeti, dar și o lucrare compusă special de către compozitorul Dan Țurcanu pentru acest concert și dedicată centenarului Ligeti. Pe lângă aceasta, primul concert va aduce încă o premieră, lucrarea Praeclassica compusă de Ligeti la Cluj pe când avea doar 20 de ani și descoperită în 2022.

Orchestra Națională de Tineret a Germaniei va sosi în premieră la Sibiu, sub bagheta lui Clemens Schuldt, unul din cei mai importanți dirijori germani ai zilelor noastre, într-un concert extraordinar ce include lucrări de Richard Strauss, Daniel Nelson, Jean Sibelius și Esa Pekka-Salonen.

În cele șapte zile de festival publicul va asista la concerte și recitaluri extraordinare, discuții cu publicul, concerte experimentale, culminând cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania” în Piața Mare, cu un repertoriu strâns legat atât de Sibiu cât și de conceptele inovatoare ale lui Ligeti care au reușit să schimbe cursul istoriei muzicii universale.

Poster
MR5-Afis Concerte A1-1.png

ZIUA 1 – ROȘU:

JOI, 20 IULIE 2023

BISERICA URSULINELOR

19:00 DISCUȚIE PRE-CONCERT: „Ligeti 100 şi sinestezia” cu Gabriel Bebeșelea

 

Concertul extraordinar de deschidere a festivalului va fi precedat de o discuție cu public în care directorul artistic al festivalului, dirijorul Gabriel Bebeșelea, va introduce publicul în atmosfera vizuală și sonoră a acestei ediții, dedicate centenarului nașterii lui György Ligeti. Va explica titlul ediției, seriile de evenimente și conexiunile dintre toate lucrările prezentate în timpul festivalului, unele în premieră, și va răspunde la întrebările spectatorilor.

 

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani” 

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

 

Pe parcursul festivalului, între 20-26 iulie 2023, spectatorii vor avea ocazia chiar să devină muzicieni, interpretând una din cele mai cunoscute piese ale lui Ligeti. Astfel, în fiecare zi la ora 19:23 (simbolizând anul nașterii lui György Ligeti), spectatorii vor interpreta Poem simfonic pentru 100 de metronoame, fiecare metronom reprezentând în acest context câte un an trecut de la nașterea marelui compozitor. Această lucrare va fi interpretată itinerant, în fiecare zi în alt loc, ca preambul al evenimentelor principale din fiecare zi de festival.

 

19:30 CONCERT EXTRAORDINAR DE DESCHIDERE | „LA FOLLIA STRAVAGANTE”
 

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei

Neža Klinar, conducere muzicală

 

Girolamo Frescobaldi Partite sopra l’Aria di Folia
György Ligeti Praeclassica, p.a.
Antonio Vivaldi Concert pentru coarde în sol minor, RV 157

Carlo Farina Capriccio stravagante, p.a.

Dan Țurcanu legatINgiro (In memoriam György Ligeti), p.a.a.

Francesco Geminiani Concerto grosso nr. 12 în re minor, La folia

 

După imensul succes al concertului de închidere de la ediția precedentă, când în Piața Mare a răsunat în fața a peste 1.000 de spectatori Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu celebra “Odă a bucuriei”, un adevărat imn al păcii interpretat de 130 de muzicieni din Ucraina, Moldova, România și alte țări ale Uniunii Europene, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei revine la Sibiu. De data aceasta deschide Musica Ricercata Festival cu un program inedit alcătuit din lucrări ale barocului italian dar și o lucrare compusă special de către compozitorul Dan Țurcanu pentru acest concert și dedicată centenarului Ligeti. Aceștia vor interpreta pe instrumente de epocă, refăcând atmosfera energizantă și plină de pasiune a barocului italia, pornind de la Girolamo Frescobaldi, compozitorul care l-a inspirat pe György Ligeti atunci când a compus chiar piesa Musica Ricercata (cea de la care și-a tras seva și festivalul, ca un omagiu adus acestui imens compozitor).

Pe lângă aceasta, primul concert va aduce încă o premieră, lucrarea Praeclassica compusă de Ligeti la Cluj pe când avea doar 20 de ani și publicată în 2022.

MR5-Afis Concerte A1-2.png

ZIUA 2 - ORANJ

VINERI, 21 IULIE 2023

ERASMUS BÜCHERCAFÉ

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani” 

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

19:30 DISCUȚIE CU PUBLIC: „Multiculturalismul transilvănean și Cercul literar de la Sibiu” cu Emil Hurezeanu şi Ion Vartic

Sesiune de autografe

 

O prezență devenită deja tradiție în festivalul Musica Ricercata, carismaticul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, va provoca publicul la o discuție despre multiculturalismul transilvănean și Cercul literar de la Sibiu, însoțit de cel mai important teatrolog român, Ion Vartic. Discuția va porni de la corespondența dintre Ion Negoițescu și Radu Stanca, 2023 marcând trei decenii de la dispariția lui Negoițescu, ocazie cu care se pregătește pentru a fi publicat jurnalul său. Nucleul discuției va fi Cercul literar de la Sibiu, de la al cărui Manifest se aniversează 80 de ani. Discuția se va centra pe Wolf von Aichelburg, personalitate fascinantă a Cercului literar de la Sibiu, fiind scriitor, pictor și compozitor. În recitalul cvintetului „Duende” din 24 iulie va fi interpretat Cvintetul pentru suflători compus de Wolf von Aichelburg în 1968 la Sibiu.

 


BISERICA EVANGHELICĂ SF. IOAN

21:00 RECITAL EXTRAORDINAR

„BALADE ŞI JOCURI”

Alexandra Tîrșu, vioară (Stradivarius Ida Haendel)


Paul Hindemith Sonata pentru vioară solo op. 31, nr. 1

Sándor Veress Sonata pentru vioară solo

György Kurtág Semne, jocuri şi mesaje pentru vioară solo

Eugène Ysaÿe Sonata în re minor, op. 27, nr. 3, Balada

George Enescu Lăutarul din Impresii din copilărie, op. 28

György Ligeti Baladă și joc

 

Laureată a renumitului concurs ARD din München, violonista Alexandra Tîrșu va veni în premieră în festivalul Musica Ricercata, interpretând pe vioara Stradivarius pe care o deținuse Ida Haendel, una din cele mai importante discipole ale lui George Enescu. Recitalul face parte din seria “Transinestezia”, proiect dedicat centenarului Ligeti și abilităților sale sinestezice, în care va interpreta muzică lui György Ligeti, George Enescu, György Kurtág, Sandor Veress (compozitor clujean, profesorul titanilor Ligeti și Kurtag), Eugène Ysaÿe (sonata dedicată lui George Enescu) și Paul Hindemith (comemorând 60 de ani de la dispariția sa).

MR5-Afis Concerte A1-3.png

ZIUA 3 - GALBEN

SÂMBĂTĂ, 22 IULIE 2023

SALA FESTIVĂ A BIBLIOTECII JUDEȚENE ASTRA

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani”

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

 

19:30 DISCUȚIE CU PUBLIC: „Theodoros” cu Mircea Cărtărescu şi Radu Vancu

Sesiune de autografe

 

După succesul din ediția precedentă de festival, cel mai premiat scriitor român, Mircea Cărtărescu revine în dialog cu poetul sibian Radu Vancu. De data aceasta, subiectul principal va fi Theodoros, ultimul roman al lui Mircea Cărtărescu, un imens succes de public.

La finalul discuției va exista o sesiune de autografe cu autorii extrem de îndrăgiți.

 

21:00 RECITAL CAMERAL | „TRANSINESTEZIA”
 

Ansamblul Musica Ricercata

Alexandru Marian vioară

Radu Dunca vioară

Adrian Vasile violă

Radu Sinaci violoncel


György Ligeti Andante și Allegretto pentru cvartet de coarde

Michael Haydn Divertisment în Sol major

Lukas Ligeti Cadence of Joy p.a.

Carl Ditters von Dittersdorf Sinfonia nazionale nel gusto di cinque nazioni

Norbert von Hannenheim Cvartetul de coarde nr. XI p.a.

Ján Levoslav Bella Cvartetul de coarde nr. 4 în Si bemol major, op. 25 p.a.
György Kurtág Semne, jocuri şi mesaje pentru vioară, violă şi violoncel

Sabin Drăgoi Cvartetul de coarde nr. 1

Béla Bartók/Dan Variu Dansurile românești

Péter Eötvös Encore p.a.

 

“Transinestezia” este o călătorie vizual-sonoră și temporală prin întreaga Transilvanie, avându-l în centru pe György Ligeti, dar care-și propune să recreeze printr-un concert-concept inovator întregul peisaj sonor al acestui spațiu, întins pe mai bine de două secole. Compozitorii interpretați în acest recital sunt născuți sau și-au desfășurat activitatea în Transilvania, acest concert reușind să redea atmosfera sonoră din această regiune, de la finalul secolului al XVIII-lea până în zilele noastre. Toți acești compozitori au generat schimbări muzicale majore în orașele transilvănene în care și-au desfășurat activitatea, sau chiar au influențat cursul întregii istorii a muzicii. György Ligeti și fiul său Lukas, György Kurtág (născut la Lugoj), Peter Eötvös (născut la Odorheiu-Secuiesc), Carl Ditters și Michael Haydn (ambii directori muzicali la Oradea), Sabin Drăgoi (născut la Seliște), Jan Levoslav Bella (director muzical la Sibiu, unde a compus prima operă în limba slovacă și cvartetul care va fi interpretat în premieră modernă), Norbert von Hannenheim (compozitor sibian, profesor la Berlin, manuscrisul cvartetului care este interpretat în acest recital fiind găsit în Biblioteca Națională a Austriei) și Bela Bartok (născut la Sânnicolau Mare) sunt cei care ne vor călăuzi călătoria vizual-sonoră prin toată Transilvania. Tot în acest concert va fi expus și tabloul inspirat din muzica sibianului Norbert von Hannenheim, pictat în 2016 de celebrul pictor american Jim Harris și expus la Tokio.

MR5-Afis Concerte A1-4.png

ZIUA 4 - VERDE

DUMINICĂ, 23 IULIE 2023

BISERICA FRANCISCANĂ

 

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani” 

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

 

19:30 RECITAL CAMERAL

„RECERCARI ET CANZONI”

Cvintetul de suflători „Duende”
Raluca Ilovan flaut
Adrian Cioban oboi
Zoltán Réman clarinet
Rareş Sângeorzan fagot
Gabriel Cupşa corn

 

Girolamo Frescobaldi/Gabriel Bebeșelea Recercari, et canzoni franzese, p.a.

Wolf von Aichelburg Cvintetul de suflători, p.a.

György Ligeti 6 bagatele pentru cvintet de suflători (aranjament din Musica Ricercata)

 

Cvintetul “Duende” va susține un recital în frumoasa Biserică Franciscană, interpretând lucrări strâns legate de festival și Sibiu. Conceptul acestui recital pornește de la ricercarele lui Girolamo Frescobaldi, lucrările care l-au inspirat pe György Ligeti atunci când a creat Musica Ricercata, compoziție care dă și numele festivalului. Astfel, cvintetul “Duende” va interpreta în premieră transcripția lui Gabriel Bebeșelea realizată din ediția princeps publicată la Roma în 1615. Din versiunea originală pentru pian a piesei Musica Ricercata, Ligeti a extras 6 părți și le-a instrumentat pentru cvintet de suflători, astfel născându-se cele Șase bagatele care vor închide recitalul. Dar momentul inedit va fi prezentarea în premieră Cvintetului pentru suflători compus în 1968 la Sibiu de către fascinantul scriitor, poet, pictor și compozitor sibian Wolf von Aichelburg, apropiat al lui Radu Stanca și Ion Negoițescu și membru fondator al Cercului literar de la Sibiu.

MR5-Afis Concerte A1-5.png

ZIUA 5 - ALBASTRU

LUNI, 24 IULIE 2023

SALA OGLINZILOR A F.D.G.R.

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani”

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

 

19:30 RECITAL EXTRAORDINAR
„TABLOURI SONORE”

Daniel Ciobanu pian


Franz Liszt Rapsodia ungară nr. 12
György Ligeti Tempo di Valse din Musica Ricercata

Modest Musorgski Tablouri dintr-o expoziție
György Ligeti Mesto, rigido e ceremoniale din Musica Ricercata
Dan Dediu Le vent du Transylvanie din Lévantiques, op. 64

Dan Dediu Les barricades mysterieuses - reloaded
György Ligeti Allegro con spirito din Musica Ricercata

Franz Liszt Rapsodia română

 

Daniel Ciobanu este, fără dubii, cel mai valoros pianist român din tânăra generație. Laureat al marelui concurs Arthur Rubinstein în 2017, cariera sa l-a propulsat rapid între cei mai importanți tineri muzicieni ai zilelor noastre, concertând în cele mai importante săli precum Carnegie Hall, Gewandhaus Leipzig, Elbphilharmonie Hamburg, Royal Albert Hall London, și cu cele mai importante orchestre: Israel Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Konzerthausorchester Berlin, Tonhalle Zürich.

 

Recitalul va fi centrat în jurul piesei lui Ligeti care a dat și numele festivalului - Musica Ricercata, interpretată în premieră la Sibiu, alături de alți compozitori cu sinestezie sau preocupați de a “picta” cu sunete: Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski, Vântul transilvănean de Dan Dediu sau celebrele Rapsodii ungare ale lui Franz Liszt. În această colecție se regăsește și Rapsodia română, piesa cu care acest concert se va închide. Aceasta a fost parțial compusă de Liszt chiar la Sibiu în timpul șederii sale pentru recitaluri între 20-24 noiembrie 1846, compoziția fiind chiar inspirată de un dans românesc auzit aici, fapt dovedit și de indicația din partitură - “Hermanstädter”.

MR5-Afis Concerte A1-6.png

ZIUA 6 - INDIGO

MARŢI, 25 IULIE 2023

SALA FESTIVĂ A BIBLIOTECII JUDEȚENE ASTRA

17:00 DISCUȚIE CU PUBLIC: „Conferința Vorbitorincii” cu Radu Paraschivescu şi Cătălin Striblea

Sesiune de autografe

 

Cel mai popular podcast de cultură din România, “Vorbitorincii”, va fi prezent în Musica Ricercata Festival Op.5. Celebrul scriitor Radu Paraschivescu și excepționalul jurnalist Cătălin Striblea vor susține în premieră la Sibiu o conferință extraordinară, transmisă ulterior pe mult-vizionatul canal al podcastului.

 

TEATRUL „RADU STANCA”

19:23 „100 de metronoame pentru 100 de ani”

György Ligeti Poem simfonic pentru 100 de metronoame

19:30 CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR
Orchestra Națională de Tineret a Germaniei

Clemens Schuldt dirijor

Martynas Levickis acordeon


Richard Strauss Don Juan, op. 20

Daniel Nelson Ghost Machine pentru acordeon și orchestră, p.a.a.

Jean Sibelius Simfonia nr. 7 în Do major, op. 105

Esa-Pekka Salonen Helix, p.a.

 

Orchestra Națională de TIneret a Germaniei sosește în premieră la Sibiu și condusă de dirijorul Clemens Schuldt va prezenta un program construit în jurul ideii de spirale a culorii. În deschidere este prezentat unul din cele mai pline de culoare și vitalitate poeme simfonice - Don Juan de Richard Strauss. Daniel Nelson a compus special pentru acest turneu al ansamblului german lucrarea Ghost Machine, dedicată virtuozului acordionist lituanian Martynas Levickis, compoziție în care culoarea stă la baza întregului spectru sonor. Lui Jean Sibelius, cel mai important compozitor finlandez, și el posesor al unor abilități sinestezice, îi este interpretată ultima simfonie, o lucrare orchestrală de o frumusețe ce descrie spiritul nordic. Aceasta este continuată de lucrarea Helix a conaționalului lui Sibelius, dirijorul și compozitorul Esa-Pekka Salonen, o compoziție care pictează sonor conceptul spiralei.

MR5-Afis Concerte A1-7.png

ZIUA 7 - VIOLET

MIERCURI, 26 IULIE 2023

PIAȚA MARE

 

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE ÎNCHIDERE

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Gabriel Bebeșelea dirijor

Carl Filtsch Uvertura în Re major

Ján Levoslav Bella Uvertura operei Wieland fierarul, p.a.

Ludwig van Beethoven Simfonia nr. 8 în Fa major, op. 93

György Ligeti Concert românesc

 

Concertul extraordinar de închidere a festivalului va avea loc în Piața Mare și va fi susținut de Filarmonica de Stat “Transilvania” în compania dirijorului Gabriel Bebeșelea. Eveniment muzical extraordinar, concertul va fi deschis de Uvertura în Re major compusă la Sibiu de copilul-minune Carl Filtsch. Pianist și compozitor de geniu născut la Sebeș, educat la Sibiu și dispărut la doar 15 ani la Veneția în casa lui Frederic Chopin, acesta compune uvertura la Sibiu la doar 11 ani. 

Programul este continuat cu uvertura operei Wieland fierarul (Wieland der Schmied), ce va fi interpretată în premieră românească. Aceasta a fost compusă de cel mai important compozitor slovac, Jan Levoslav Bella, chiar la Sibiu și este prima operă în limba slovacă, deschizând drumul către școala de compoziție din Slovacia.

Simfonia nr. 8 de Ludwig van Beethoven este strâns legată de unul din conceptele ligetiene întâlnite în fiecare zi a festivalului: metronomul. După ce a primit cadou un metronom chiar de la Johann Maelzel, inventatorul aparatului care revoluționat muzica, Beethoven a fost atât de fascinat de noua invenție încât partea a doua din această simfonie a devenit o descriere muzicală a ticăitului metronomului. 

Punctul culminant al concertului va fi Concertul românesc, compus de György Ligeti în 1951 la finalul unei ample cercetări a folclorului românesc realizată în cadrul unei burse la Institutul de Folclor din București.

bottom of page